...czyli rosse5 od kuchni...

Serniki

piątek, 23 lipca 2010

Ta damm:)

Oto nadeszła wiekopomna chwila! ;P

Dając dowód mojego uporu (jak przystało na zodiakalnego Barana) i uwielbienia dla serników, postanowiłam wypróbować kolejny przepis, nie bacząc na złowrogie spojrzenia mojego Męża, gdy wkładałam do koszyka twaróg, śmietanę i inne potrzebne składniki.

I powiedziałam sobie - że jak teraz nie wyjdzie, to już więcej nie próbuję...

I co? Wyszedł! Po tylu nieudanych sernikowych próbach wreszcie się udało! I to jak pysznie! Żebyście widzieli mnie, jakie modły odprawiałam nad tą blachą, zanim ją wstawiłam do piekarnika;) Mimo pewnych niedoskonałości - lekko przypalonych brzegów (następnym razem muszę wcześniej nakryć wierzch folią aluminiową) i trochę namiękniętego od galaretki spodu - jakimś cudem tam się przedostała - smakuje wyśmienicie!

Przepis znaleziony u Edysi. Podaję z moimi drobnymi zmianami.

Sernik z czerwonymi porzeczkami

Składniki:

spód:
- 300 g herbatników (ja dałam 1 opakowanie - 225g)
- 150 g masła (roztopić)

masa serowa:
- 8 jajek
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 ml słodkiej śmietanki 30%
- 600 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 800 g mielonego twarogu
- 1 łyżeczka soku z cytryny

wierzch:
- 300 g czerwonych porzeczek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej


Przygotować spód: ciastka pokruszyć, wymieszać ze stopionym i lekko ostudzonym masłem.
Blachę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarować masę z herbatników, wyrównać.

Przygotować masę serową: oddzielić żółtka od białek, białka schłodzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając kolejno dodawać żółtka.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
W dużym pojemniku (dużym - bo masy naprawdę wychodzi dużo) za pomocą miksera połączyć twaróg z masą maślaną, kwaśną śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie, drewnianą łyżką wymieszać z masą twarogową.

Masę wyłożyć na spód z herbatników.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec około 1 godziny (ja piekłam 1godz. 20 min.)

Porzeczki opłukać, osuszyć i rozłożyć na zimnym serniku.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (można wziąć trochę mniej wody) i tężejącą zalać porzeczki. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.

 
Polecam, bo sernik naprawdę jest pyszny:) Porzeczki nadają mu wyjątkowego, lekko kwaskowatego smaczku - bardzo fajna propozycja na upały.