...czyli rosse5 od kuchni...

Ciastka

czwartek, 17 lutego 2011

No tak... aż wstyd się pokazywać. Tak zaniedbać blog - aż mi głupio. Właściwie jedynym powodem jest brak czasu na wpisy - bo coś tam jednak pichcę, nie zawsze udanie, ale pisać byłoby pewnie o czym. Tylko, że nawet na regularne wpisy i zdjęcia na blogu robótkowym nieraz brak mi czasu, o tym blogu już nie wspominając.

Postaram się to zmienić, zobaczymy czy się uda...

Dziś chciałam Wam polecić kruche ciasteczka. Upiekłam je jako niespodziankę urodzinową dla mojego Męża:) Są bardzo dobre, chyba jednak powinnam ostrożniej podsypywać mąką, bo trochę stwardniały - najlepsze były niedługo po upieczeniu. Przepis pochodzi z gazetki "Dobre Rady - Świąteczne pyszne ciasteczka - nr 2/2009"

Słodkie serduszka

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym wsypać do miski. Dodać pokrojone zimne masło, sól, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok 30 min. do lodówki.

Po schłodzeniu porcje ciasta rozwałkowywać na stolnicy delikatnie oprószonej mąką na placki grubości 3-4 mm, wycinać ciasteczka, rozkładać je na blasze wyłożonej pegaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 12 minut, do uzyskania jasnobeżowego koloru. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

piątek, 30 lipca 2010

Ależ miałam dziś ochotę na słodkie... A jak przyjdzie taka chęć, to nie ma siły - trzeba pourzędować przy piekarniku;)

Upiekłam moje ulubione muffiny śmietankowe - na które już podawałam przepis >tutaj<, a oprócz tego sezamowe ciastka. Przepis znalazłam u Dorotki, a że miałam w szafce paczuszkę sezamu...;)

Ciastka sezamowe

Składniki (mi wyszły z tych proporcji 34 ciastka):

  • 2/3 szklanki sezamu, uprażonego na patelni
  • 100 g masła
  • pół szklanki białego cukru
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
  • 1¼ szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
 Masło utrzeć z cukrami i cukrem waniliowym. Ucierając dodać jajko. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem,  stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki.

 Po wyjęciu formować kulki wielkości orzecha włoskiego (o średnicy około 3 cm). Każdą kulkę otaczać w sezamie. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Układać je w naprawdę dużych odstępach ponieważ w trakcie pieczenia mocno rosną na boki :)

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 190ºC, aż będą złote (nie brązowe, należy uważać by ich nie przepiec). Odczekać, aż ostygną i ściągać z blaszki.

Polecam!

Ciastka są bardzo smaczne, smakiem przypominają słynne sezamki. Są lekko twardawe, mocno chrupiące. Mi smakują bardzo:)

piątek, 07 maja 2010

Pogoda ostatnio mnie wykańcza. Mogłabym zasnąć na stojąco. Gdzie ta wiosna?? Potrzebuję słońca!

Dziś po powrocie do domu pierwsze kroki skierowałam w stronę łóżka, ale trzeba było się jakoś pozbierać i zająć czymś konstruktywnym. Posprzątałam zatem kuchnię na błysk, ogarnęłam resztę pokoi i zabrałam się za coś, co "chodziło" za mną od kilku dni:)

Z niemałą stanowczością stwierdzam, że wolę piec niż gotować. Co więcej, najbardziej lubię piec małe formy czyli np. muffinki i ciasteczka:) I ciasteczka właśnie dziś popełniłam.

Ciasteczka owsiane. Z żurawiną, białą czekoladą i orzechami.

Znalezione u niezastąpionej Dorotki.

Jak tylko zobaczyłam te składniki, wiedziałam że muszę je upiec. Gdzieś w środku czułam, że będą fantastyczne. Nie pomyliłam się - to połączenie smaków jest rewelacyjne!! Nie za słodkie, lekko twardawe, mocno chrupiące ciasteczka, idealne do kubka ciepłego mleka lub kakao.

Tego mi było trzeba:)

Ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami

Składniki

  • 140 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g płatków owsianych
  • 125 g masła
  • 75 g ciemnego brązowego cukru (dałam trochę mniej)
  • 100 g cukru pudru (dałam trochę mniej)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja dałam aromat)
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
  • 140 g chipsów z białej czekolady lub białej czekolady posiekanej

W naczyniu wymieszać makę, proszek do pieczenia, sól i płatki. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrami. Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Na koniec wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy (najlepiej drewnianą łyżką - masa jest bardzo gęsta, ciężko się miesza)

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, zachowując duże odstępy (najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie - ciasto mocno się klei, ale tak ma być). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją i przełożyć na kratkę by ostygły do końca.

Serdecznie polecam!!