...czyli rosse5 od kuchni...

Zapiekanki

wtorek, 27 kwietnia 2010

Bardzo posmakowały nam zapiekanki:) więc idąc tym tropem postanowiłam wypróbować przepis znaleziony u Gosi. Spaghetti Pie, bo tak nazywa się ta potrawa, u Gosi wygląda jak pizza, ja zrobiłam ją w naczyniu żaroodpornym jak zapiekankę. Było to pierwsze moje zetknięcie się z serem ricotta, ale przyznam, że w tym zestawieniu bardzo mi zasmakował:)

Składniki:

  • 130 g makaronu spaghetti
  • pół drobno posiekanej cebuli
  • 4 białka
  • 1/3 szkl. parmezanu
  • 1 szkl. sera ricotta
  • pół szkl. sera mozarella
  • 250 g mielonego mięsa
  • 3/4 szkl. posiekanych pieczarek
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Makaron ugotować al dente, przestudzić. 2 białka wymieszać z parmezanem, dodać do makaronu, dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować oliwą, na spód wyłożyć makaron. Pozostałe 2 białka wymieszać z serem ricotta i wyłożyć na makaron.

Cebulkę, czosnek, pieczarki i mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z ognia, przyprawić, wymieszać z sosem pomidorowym. Całość wylać na makaron.

Piec 25 minut w 189 stopniach. Ok. 5 minut przed końcem posypać wierzch mozarellą. Przed podaniem pozostawić na 10 minut.

PS. Ja ze swojej strony następnym razem dam trochę więcej pieczarek i mozarelli na wierzch:) ale to każdy dopasowuje do swego gustu.

Zdjęcie niezbyt apetyczne, ponieważ zapiekanki nie są zbyt wdzięczne do fotografowania a i w tej sztuce ciągle się doskonalę;)