...czyli rosse5 od kuchni...
sobota, 28 sierpnia 2010

Aż mi wstyd jak patrzę na datę poprzedniego wpisu... Ale cóż, sporo miałam rzeczy na głowie, teraz zaczęłam pracę. Nie znaczy to oczywiście że nie gotuję i nie piekę, choć przyznaję że teraz w tygodniu nie mam na to czasu, bo kiedy wracam o 20 po całym dniu pracy to mieszanie w garnkach nie jest tym, co robię najchętniej... Ale w weekendy nadrabiam:)

Tak jak dziś:) Śliwki pachniały i czekały, żeby je zamienić w jakiś smakołyk. A że nabyłam ostatnimi czasy formę do tart to postanowiłam ją sprawdzić.

Satysfakcjonujący mnie przepis znalazłam u Liski. Swoją drogą - uwielbiam jej blog i piękne zdjęcia...

Kruche ciasto ze śliwkami

(u mnie w formie tarty)

Składniki :

na ciasto:

  • 125 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 75 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

na wierzch:

  • 500 g śliwek (ja pokroiłam na ćwiartki)
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier do posypania

Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść. Należy zrobić to szybko - do połączenia składników. Ciastem wylepić foremkę (ja wcześniej lekko ją natłuściłam).

Na cieście ułożyć śliwki, posypać cynamonem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 45 - 50 min. Jeżeli ciasto zbyt szybko się zrumieni, przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem. Chociaż ja zjadłam na ciepło z lodami waniliowymi:) Mhmm, pyszna:)

Polecam serdecznie:)

piątek, 06 sierpnia 2010

W ostatnich dniach znów dopadła mnie nieziemska ochota na jagody. Kupiłam i od razu wiedziałam, co z nimi zrobię (właściwie z częścią z nich).

Przepis znalazłam już wcześniej u Edysi, widziałam go również u Cukrowej Wróżki.

Ciasto jest przepyszne, z cudowną kruszonką i prościutkie do przygotowania (jak muffinki). A jak wspaniale pachnie w czasie pieczenia mhmm:)

Ciasto z jagodami na maślance

Składniki:

ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

kruszonka:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (roztopić)
  • cukier waniliowy

Proponuję najpierw przygotować kruszonkę :

Roztopione, mocno ciepłe masło wlać do miseczki z mąką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać i zagnieść kruszonkę.

Przygotować ciasto:

W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej suche. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej formy, posypać jagodami, na jagody wysypać kruszonkę.

Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35 minut.

Kto jeszcze nie piekł - gorąco polecam!

PS. W przygotowaniu ciasta można wykorzystać dowolne owoce, z pewnością będzie smakowało równie wspaniale:)