...czyli rosse5 od kuchni...
wtorek, 26 lipca 2011

Bardzo lubię piec babki. Dlatego nie miałam w±tpliwo¶ci, jakie ciasto przygotuję na swoje imieninki - kremowe tymczasowo odpadaj± - bo odk±d jestem w ci±ży nie przechodz± mi przez gardło, serniki mi nie wychodz±, a w zamrażarce czekało pudełeczko malin...

Babka pięknie pachnie, jest delikatna i mięciutka - naprawdę polecam!

Warto pamiętać, aby ok 1 godz. przed przygotowaniem wyj±ć składniki z lodówki - ta rada w przypadku ciast ucieranych naprawdę się sprawdza...

Babka z malinami i czekolad±

Składniki:

  • 125 g malin (mog± być mrożone)
  • kostka (250g) masła lub margaryny
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 450 g m±ki pszennej
  • 50 g m±ki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8-9 łyżek mleka
  • 50 g wiórków czekoladowych

Tłuszcz, sól, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładk± masę. Stale ucieraj±ć dodawać kolejno jajka.

M±kę wymieszać z m±k± ziemniaczan± i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy naprzemian z mlekiem, stale ucieraj±c.

Do masy dodać wiórki czekoladowe i maliny, wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułk± tart± formy. Piec ok. 60 - 70 minut w 175 stopniach (sprawdzić patyczkiem).

Po ostygnięciu można udekorować lukrem z 3 łyżek soku z cytryny i cukru pudru.

Smacznego!

PS. Wszystkim dzisiejszym solenizantkom i solenizantom składam moc serdecznych życzeń! :)