...czyli rosse5 od kuchni...
wtorek, 26 lipca 2011

Bardzo lubię piec babki. Dlatego nie miałam wątpliwości, jakie ciasto przygotuję na swoje imieninki - kremowe tymczasowo odpadają - bo odkąd jestem w ciąży nie przechodzą mi przez gardło, serniki mi nie wychodzą, a w zamrażarce czekało pudełeczko malin...

Babka pięknie pachnie, jest delikatna i mięciutka - naprawdę polecam!

Warto pamiętać, aby ok 1 godz. przed przygotowaniem wyjąć składniki z lodówki - ta rada w przypadku ciast ucieranych naprawdę się sprawdza...

Babka z malinami i czekoladą

Składniki:

  • 125 g malin (mogą być mrożone)
  • kostka (250g) masła lub margaryny
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8-9 łyżek mleka
  • 50 g wiórków czekoladowych

Tłuszcz, sól, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Stale ucierająć dodawać kolejno jajka.

Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy naprzemian z mlekiem, stale ucierając.

Do masy dodać wiórki czekoladowe i maliny, wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok. 60 - 70 minut w 175 stopniach (sprawdzić patyczkiem).

Po ostygnięciu można udekorować lukrem z 3 łyżek soku z cytryny i cukru pudru.

Smacznego!

PS. Wszystkim dzisiejszym solenizantkom i solenizantom składam moc serdecznych życzeń! :)

niedziela, 01 maja 2011

Jednym z moich dziwactw jest zamiłowanie do gazetek kulinarnych. Nałogowe zbieractwo;) Mam tych gazetek mnóstwo, życia mi nie starczy, żeby wypróbować te wszystkie przepisy. Ale to nic;) Uwielbiam oglądać te piękne zdjęcia, od których ślinka sama napływa do ust, czytać przepisy. I uwielbiam po prostu dużo ich mieć;)

Co do wypróbowywania przepisów z tych gazetek - to już różnie bywa;) Ale czasem zdarza się, że zobaczę przepis i wiem, że muszę to upiec/ugotować. I tak było z tym przepisem. I to był strzał w dziesiątkę:)

Chlebek bananowy - bo wygląda trochę jak chlebek. Miękki, wilgotny, z mnóstwem dobrych rzeczy w środku, sycący - jednym słowem - pyszny! Mój Mąż jest nim zachwycony:) Zazwyczaj na następny dzień po upieczeniu pozostaje po nim tylko wspomnienie...

Chlebek bananowy

("Lubię gotować" nr 12/2010)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • pół kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 10 dag posiekanych orzechów laskowych (ja daję pół na pół z włoskimi) + mleko do zalania
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 2 duże, mocno dojrzałe banany + sok z cytryny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Orzechy posiekać, zalać letnim mlekiem, wstawić na noc do lodówki.

Orzechy osączyć na sitku. Banany pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Czekoladę posiekać w drobną kostkę, lekko oprószyć mąką, wstawić do lodówki.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiać.

Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać kilka kropli aromatu rumowego. Stale miksując dodawać po jednym jajku, dobrze utrzeć, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Do gotowej masy wsypać banany, czekoladę i orzechy. Całość delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Piec ok. 50 - 55 minut w 180 stopniach.

sobota, 02 kwietnia 2011

Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Wiedziałam, że upiekę je właśnie na moje urodziny:) Polecam, bo jest naprawdę pyszne:)

Ciasto z orzechami i bezą

Składniki :

Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 250 g margaryny
  • szklanka cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 słoiki powideł śliwkowych ( ja dałam marmoladę wieloowocową)

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Ciasto rozwałkować, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ( 25x40 cm). Na cieście rozsmarować słoik powideł, posypać połową posiekanych orzechów i wyłożyć połowę piany.

Piec w temp. 180 stopni przez ok 20 min.

W ten sam sposób przygotować drugi placek.

Masa budyniowa - 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pół szklanki mleka rozprowadzić mąkę z cukrem waniliowym, wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z margaryną.

Wystudzone placki przełożyć masą budyniową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!!

czwartek, 17 lutego 2011

No tak... aż wstyd się pokazywać. Tak zaniedbać blog - aż mi głupio. Właściwie jedynym powodem jest brak czasu na wpisy - bo coś tam jednak pichcę, nie zawsze udanie, ale pisać byłoby pewnie o czym. Tylko, że nawet na regularne wpisy i zdjęcia na blogu robótkowym nieraz brak mi czasu, o tym blogu już nie wspominając.

Postaram się to zmienić, zobaczymy czy się uda...

Dziś chciałam Wam polecić kruche ciasteczka. Upiekłam je jako niespodziankę urodzinową dla mojego Męża:) Są bardzo dobre, chyba jednak powinnam ostrożniej podsypywać mąką, bo trochę stwardniały - najlepsze były niedługo po upieczeniu. Przepis pochodzi z gazetki "Dobre Rady - Świąteczne pyszne ciasteczka - nr 2/2009"

Słodkie serduszka

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym wsypać do miski. Dodać pokrojone zimne masło, sól, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok 30 min. do lodówki.

Po schłodzeniu porcje ciasta rozwałkowywać na stolnicy delikatnie oprószonej mąką na placki grubości 3-4 mm, wycinać ciasteczka, rozkładać je na blasze wyłożonej pegaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 12 minut, do uzyskania jasnobeżowego koloru. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

sobota, 28 sierpnia 2010

Aż mi wstyd jak patrzę na datę poprzedniego wpisu... Ale cóż, sporo miałam rzeczy na głowie, teraz zaczęłam pracę. Nie znaczy to oczywiście że nie gotuję i nie piekę, choć przyznaję że teraz w tygodniu nie mam na to czasu, bo kiedy wracam o 20 po całym dniu pracy to mieszanie w garnkach nie jest tym, co robię najchętniej... Ale w weekendy nadrabiam:)

Tak jak dziś:) Śliwki pachniały i czekały, żeby je zamienić w jakiś smakołyk. A że nabyłam ostatnimi czasy formę do tart to postanowiłam ją sprawdzić.

Satysfakcjonujący mnie przepis znalazłam u Liski. Swoją drogą - uwielbiam jej blog i piękne zdjęcia...

Kruche ciasto ze śliwkami

(u mnie w formie tarty)

Składniki :

na ciasto:

  • 125 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 75 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

na wierzch:

  • 500 g śliwek (ja pokroiłam na ćwiartki)
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier do posypania

Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść. Należy zrobić to szybko - do połączenia składników. Ciastem wylepić foremkę (ja wcześniej lekko ją natłuściłam).

Na cieście ułożyć śliwki, posypać cynamonem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 45 - 50 min. Jeżeli ciasto zbyt szybko się zrumieni, przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem. Chociaż ja zjadłam na ciepło z lodami waniliowymi:) Mhmm, pyszna:)

Polecam serdecznie:)

piątek, 06 sierpnia 2010

W ostatnich dniach znów dopadła mnie nieziemska ochota na jagody. Kupiłam i od razu wiedziałam, co z nimi zrobię (właściwie z częścią z nich).

Przepis znalazłam już wcześniej u Edysi, widziałam go również u Cukrowej Wróżki.

Ciasto jest przepyszne, z cudowną kruszonką i prościutkie do przygotowania (jak muffinki). A jak wspaniale pachnie w czasie pieczenia mhmm:)

Ciasto z jagodami na maślance

Składniki:

ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

kruszonka:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (roztopić)
  • cukier waniliowy

Proponuję najpierw przygotować kruszonkę :

Roztopione, mocno ciepłe masło wlać do miseczki z mąką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać i zagnieść kruszonkę.

Przygotować ciasto:

W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej suche. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej formy, posypać jagodami, na jagody wysypać kruszonkę.

Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35 minut.

Kto jeszcze nie piekł - gorąco polecam!

PS. W przygotowaniu ciasta można wykorzystać dowolne owoce, z pewnością będzie smakowało równie wspaniale:)

piątek, 30 lipca 2010

Ależ miałam dziś ochotę na słodkie... A jak przyjdzie taka chęć, to nie ma siły - trzeba pourzędować przy piekarniku;)

Upiekłam moje ulubione muffiny śmietankowe - na które już podawałam przepis >tutaj<, a oprócz tego sezamowe ciastka. Przepis znalazłam u Dorotki, a że miałam w szafce paczuszkę sezamu...;)

Ciastka sezamowe

Składniki (mi wyszły z tych proporcji 34 ciastka):

  • 2/3 szklanki sezamu, uprażonego na patelni
  • 100 g masła
  • pół szklanki białego cukru
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
  • 1¼ szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
 Masło utrzeć z cukrami i cukrem waniliowym. Ucierając dodać jajko. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem,  stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki.

 Po wyjęciu formować kulki wielkości orzecha włoskiego (o średnicy około 3 cm). Każdą kulkę otaczać w sezamie. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Układać je w naprawdę dużych odstępach ponieważ w trakcie pieczenia mocno rosną na boki :)

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 190ºC, aż będą złote (nie brązowe, należy uważać by ich nie przepiec). Odczekać, aż ostygną i ściągać z blaszki.

Polecam!

Ciastka są bardzo smaczne, smakiem przypominają słynne sezamki. Są lekko twardawe, mocno chrupiące. Mi smakują bardzo:)

poniedziałek, 26 lipca 2010

Ostatnie upały nie sprzyjały staniu przy piekarniku, dlatego szukałam przepisu na ciasto lekkie i szybkie, najlepiej bez pieczenia. Znalazłam u Majanki:)

To ciasto (deser?) jest leciutkie, piankowe, delikatne. Tak wszystkim zasmakowało, że musiałam zrobić powtórkę;)

Pianka owocowa

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 bite śmietany w proszku (Śnieżki)
  • 3 galaretki o ulubionych smakach (koniecznie różnokolorowe, ja dałam kiwi, wiśniową i pomarańczową)
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • ewentualnie owoce do dekoracji warstwy galaretki (u mnie brzoskwinie)

Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm i na spodzie wyłożyć biszkopty. Można pominąć biszkopty i pierwszą warstwę wylać bezpośrednio na spód tortownicy.

Przygotować pierwszą warstwę: galaretkę o smaku kiwi rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość dobrze ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.

Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób z galaretki w innym kolorze.

Trzecia warstwa: Galaretkę sporządzić według przepisu na opakowaniu. Na górnej warstwie piankowej ułożyć owoce. Wylać galaretkę na owoce i całość schłodzić.

Deser należy przechowywać w lodówce.

Polecam!

piątek, 23 lipca 2010

Ta damm:)

Oto nadeszła wiekopomna chwila! ;P

Dając dowód mojego uporu (jak przystało na zodiakalnego Barana) i uwielbienia dla serników, postanowiłam wypróbować kolejny przepis, nie bacząc na złowrogie spojrzenia mojego Męża, gdy wkładałam do koszyka twaróg, śmietanę i inne potrzebne składniki.

I powiedziałam sobie - że jak teraz nie wyjdzie, to już więcej nie próbuję...

I co? Wyszedł! Po tylu nieudanych sernikowych próbach wreszcie się udało! I to jak pysznie! Żebyście widzieli mnie, jakie modły odprawiałam nad tą blachą, zanim ją wstawiłam do piekarnika;) Mimo pewnych niedoskonałości - lekko przypalonych brzegów (następnym razem muszę wcześniej nakryć wierzch folią aluminiową) i trochę namiękniętego od galaretki spodu - jakimś cudem tam się przedostała - smakuje wyśmienicie!

Przepis znaleziony u Edysi. Podaję z moimi drobnymi zmianami.

Sernik z czerwonymi porzeczkami

Składniki:

spód:
- 300 g herbatników (ja dałam 1 opakowanie - 225g)
- 150 g masła (roztopić)

masa serowa:
- 8 jajek
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 ml słodkiej śmietanki 30%
- 600 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 800 g mielonego twarogu
- 1 łyżeczka soku z cytryny

wierzch:
- 300 g czerwonych porzeczek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej


Przygotować spód: ciastka pokruszyć, wymieszać ze stopionym i lekko ostudzonym masłem.
Blachę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarować masę z herbatników, wyrównać.

Przygotować masę serową: oddzielić żółtka od białek, białka schłodzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając kolejno dodawać żółtka.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
W dużym pojemniku (dużym - bo masy naprawdę wychodzi dużo) za pomocą miksera połączyć twaróg z masą maślaną, kwaśną śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie, drewnianą łyżką wymieszać z masą twarogową.

Masę wyłożyć na spód z herbatników.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec około 1 godziny (ja piekłam 1godz. 20 min.)

Porzeczki opłukać, osuszyć i rozłożyć na zimnym serniku.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (można wziąć trochę mniej wody) i tężejącą zalać porzeczki. Wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała.

 
Polecam, bo sernik naprawdę jest pyszny:) Porzeczki nadają mu wyjątkowego, lekko kwaskowatego smaczku - bardzo fajna propozycja na upały.
wtorek, 13 lipca 2010

Obrona pracy magisterskiej zbliża się wielkimi krokami (to już jutro aaa!!!), a ja wymyśłam sobie różne kreatywne zajęcia, oprócz nauki oczywiście;) Hehe, żartuję, uczę się, uczę, ale przecież nie samą nauką człowiek żyje;)

A pieczenie różnych pyszności z pewnością można uznać za zajęcie kreatywne. Moja forma do muffinek porastała ostatnio kurzem, trzeba więc było ją odkurzyć i przypomnieć sobie, jak uwielbiamy te małe wypieki. Tym bardziej, że zakupiłam pierwsze w tym roku, pyszne granatowo - czarne kuleczki:

Tyle się naczytałam, jakie to muffinki z jagodami są pyszne, więc musiałam osobiście wypróbować. Z niezliczonej ilości muffinkowych przepisów wybrałam ten od Evenki.

Zrobiłam z podwójnej porcji i całe szczęście, bo w przeciwnym razie nie dane byłoby mi nawet spróbować;)

Muffinki z jagodami i kruszonką

Składniki:

(proporcje podaję za Evenką, na 12 muffinek)

  • 1,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. olej
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 szkl. jagód

Kruszonka:

  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szkl. mąki
  • kilka kropli aromatu śmietankowego

Przygotować ciasto - mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Do szklanki wlać olej, wbic jajko i dolać tyle mleka, aby dopełnić szklankę, wlać całość do mieszanki mącznej, wymieszać niezbyt dokładnie. Dodać jagody, delikatnie wymieszać.

Przygotować kruszonkę : składniki połączyć, rozetrzeć widelcem lub palcami na kruszonkę.

Ciasto nakładać do foremek, posypać kruszonką. Piec 20 - 25 minut w 190 - 200 stopniach.

Moje wyszły takie śmieszne - kropkowane;) Ale są pyszne! Polecam!

Z pewnością to nie będzie ostatni jagodowy wypiek, mam już upatrzone kolejne dwa przepisy, mam nadzieję, że zdążę je wypróbować zanim jagody się skończą...

 
1 , 2 , 3