...czyli rosse5 od kuchni...
Blog > Komentarze do wpisu

Chlebek bananowy

Jednym z moich dziwactw jest zamiłowanie do gazetek kulinarnych. Nałogowe zbieractwo;) Mam tych gazetek mnóstwo, życia mi nie starczy, żeby wypróbować te wszystkie przepisy. Ale to nic;) Uwielbiam oglądać te piękne zdjęcia, od których ślinka sama napływa do ust, czytać przepisy. I uwielbiam po prostu dużo ich mieć;)

Co do wypróbowywania przepisów z tych gazetek - to już różnie bywa;) Ale czasem zdarza się, że zobaczę przepis i wiem, że muszę to upiec/ugotować. I tak było z tym przepisem. I to był strzał w dziesiątkę:)

Chlebek bananowy - bo wygląda trochę jak chlebek. Miękki, wilgotny, z mnóstwem dobrych rzeczy w środku, sycący - jednym słowem - pyszny! Mój Mąż jest nim zachwycony:) Zazwyczaj na następny dzień po upieczeniu pozostaje po nim tylko wspomnienie...

Chlebek bananowy

("Lubię gotować" nr 12/2010)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • pół kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 10 dag posiekanych orzechów laskowych (ja daję pół na pół z włoskimi) + mleko do zalania
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 2 duże, mocno dojrzałe banany + sok z cytryny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Orzechy posiekać, zalać letnim mlekiem, wstawić na noc do lodówki.

Orzechy osączyć na sitku. Banany pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Czekoladę posiekać w drobną kostkę, lekko oprószyć mąką, wstawić do lodówki.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiać.

Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać kilka kropli aromatu rumowego. Stale miksując dodawać po jednym jajku, dobrze utrzeć, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Do gotowej masy wsypać banany, czekoladę i orzechy. Całość delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Piec ok. 50 - 55 minut w 180 stopniach.

niedziela, 01 maja 2011, rosse5

Polecane wpisy

  • Słodkie serduszka

    No tak... aż wstyd się pokazywać. Tak zaniedbać blog - aż mi głupio. Właściwie jedynym powodem jest brak czasu na wpisy - bo coś tam jednak pichcę, nie zawsze u

  • 18. Tarta ze śliwkami

    Aż mi wstyd jak patrzę na datę poprzedniego wpisu... Ale cóż, sporo miałam rzeczy na głowie, teraz zaczęłam pracę. Nie znaczy to oczywiście że nie gotuję i nie

  • 17. Ciasto z jagodami na maślance

    W ostatnich dniach znów dopadła mnie nieziemska ochota na jagody. Kupiłam i od razu wiedziałam, co z nimi zrobię (właściwie z częścią z nich). Przepis znalazłam

Komentarze
ugotujmy
2011/05/02 10:58:19
pełen pyszności.. cudowny jest!
-
majanaboxing
2011/06/08 20:38:47
wspaniały ten chlebek! Bardzo lubię bananowe wypieki:) Miękkie, aromatyczne, wilgotne.
Podoba mi się Twoja propozcyja :)
-
russkaya
2011/07/26 18:33:27
czekolada, banany, orzechy - czysta rozkosz! :) wszystko to co lubię :)
-
Gość: Pyszna Pasja, *.dyn.plus.net
2013/07/04 18:59:02
zrobiłam i jestem zachwycona :) same pyszne składniki i super dobrane proporcje. Dziękuję za przepis - jest już i na moim blogu! Pozdrawiam serdecznie, Edyta :)
-
Gość: Miska, 217.153.182.*
2014/02/13 09:46:24
No ciekawie wyszło, ciekawie. Ja to w sumie nie umiem piec, od czasu do czasu wysmażę omleta i to jest jedyne co tykam w wersji: naczynie+tłuszcz. Za to niezle mi wychodZi program pit 2016. Ale to już w sumie temat na inny raz.