...czyli rosse5 od kuchni...
Blog > Komentarze do wpisu

Urodzinowe ciasto z orzechami i bezą

Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Wiedziałam, że upiekę je właśnie na moje urodziny:) Polecam, bo jest naprawdę pyszne:)

Ciasto z orzechami i bezą

Składniki :

Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 250 g margaryny
  • szklanka cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 słoiki powideł śliwkowych ( ja dałam marmoladę wieloowocową)

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Ciasto rozwałkować, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ( 25x40 cm). Na cieście rozsmarować słoik powideł, posypać połową posiekanych orzechów i wyłożyć połowę piany.

Piec w temp. 180 stopni przez ok 20 min.

W ten sam sposób przygotować drugi placek.

Masa budyniowa - 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pół szklanki mleka rozprowadzić mąkę z cukrem waniliowym, wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z margaryną.

Wystudzone placki przełożyć masą budyniową, schłodzić w lodówce.

Smacznego!!

sobota, 02 kwietnia 2011, rosse5

Komentarze
2011/04/03 08:22:09
Pięknie wygląda! Podobne do Pani Walewskiej.
Częstuję się kawałeczkiem i jeszcze raz wszystkiego najlepszego !:)
-
2011/04/23 11:27:27
Wesołego Alleluja Rosse!:)
-
Gość: Tusia, 217.153.182.20*
2014/02/19 11:29:45
Super ciacho na prawdę. Ale ja mam problem, i to duży. Szukam i szukam i cały czas mam wrażenie, że nic nie kumam i nie wiem do końca jak wypełnić pit 38. To niby jest proste ale dla pierwszaka wydaje się wielce skomplikowane.