...czyli rosse5 od kuchni...
Blog > Komentarze do wpisu

15. Pianka owocowa

Ostatnie upały nie sprzyjały staniu przy piekarniku, dlatego szukałam przepisu na ciasto lekkie i szybkie, najlepiej bez pieczenia. Znalazłam u Majanki:)

To ciasto (deser?) jest leciutkie, piankowe, delikatne. Tak wszystkim zasmakowało, że musiałam zrobić powtórkę;)

Pianka owocowa

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 bite śmietany w proszku (Śnieżki)
  • 3 galaretki o ulubionych smakach (koniecznie różnokolorowe, ja dałam kiwi, wiśniową i pomarańczową)
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • ewentualnie owoce do dekoracji warstwy galaretki (u mnie brzoskwinie)

Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm i na spodzie wyłożyć biszkopty. Można pominąć biszkopty i pierwszą warstwę wylać bezpośrednio na spód tortownicy.

Przygotować pierwszą warstwę: galaretkę o smaku kiwi rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość dobrze ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.

Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób z galaretki w innym kolorze.

Trzecia warstwa: Galaretkę sporządzić według przepisu na opakowaniu. Na górnej warstwie piankowej ułożyć owoce. Wylać galaretkę na owoce i całość schłodzić.

Deser należy przechowywać w lodówce.

Polecam!

poniedziałek, 26 lipca 2010, rosse5

Polecane wpisy

  • Babka z malinami i czekoladą

    Bardzo lubię piec babki. Dlatego nie miałam wątpliwości, jakie ciasto przygotuję na swoje imieninki - kremowe tymczasowo odpadają - bo odkąd jestem w ciąży nie

  • Urodzinowe ciasto z orzechami i bezą

    Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Wiedziałam, że upiekę jewłaśnie na moje urodziny:) Polecam, bo jest naprawdę pyszne:) Ciasto z orzechami i bezą Składniki

  • 18. Tarta ze śliwkami

    Aż mi wstyd jak patrzę na datę poprzedniego wpisu... Ale cóż, sporo miałam rzeczy na głowie, teraz zaczęłam pracę. Nie znaczy to oczywiście że nie gotuję i nie

Komentarze
majanaboxing
2010/07/26 19:29:14
Rosse, jak pieknie Ci wyszło! Cudownie:)
Prawda, że jest pyszne? :))
Ja robiłam kolejny raz, tym razem z porzeczkami, ale i brzoskiwnie świetnie tu pasują, super pomysł:)
Cieszę sie,ze skorzystałas z przepisu:)
-
Gość: www.mloda-zona.blog.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/27 00:50:43
oo a ja wczoraj robiłam takie ciacho na zimno :)
-
ugotujmy
2010/07/29 10:42:09
cudna kolorowa lekkośc

ładnie tu, zostanę